28 January 2011

my "hygienic" story.. katheera.. katheera!

bismillahirrahmanirrahim~ 
assalamualaikum wrt wbt

alhamdulillah.. alhamdulillah.. selesai sudah credit test hygiene & epidemiology. credit test tu ape eh? meh nak cite.. credit test ialah test untuk melayakkan kita seat for the exam. u need to obtain the credit first before you are qualified for the exam.
untuk subject hygiene, to get the credit, bukan shj kena lepas credit test, ttp kena present 2 presentations and submit 1 thesis. begitulah ceritanya..


my "hygienic" story


ttp kenapa saya nak cerita ttg semua ni?
kerana..
kerana.. ada cerita di sebaliknya..

credit test yg saya baru passed ni adalah percubaan kedua saya setelah gagal pada percubaan pertama. almost half of the class failed the test. kene betul 25/30 baru boleh pass! maksudnya kene dpt 83.3 % kut.. hushh.. tinggi sgt.. sbb tu ramai yg fail.. itulah idea pertama saya ttg test ini.. [rusna.. bole x sandarkan semua yg berlaku adalah krn taqdir Allah! wuhuuu..]

kegagalan test yg pertama bagaikan mengetuk kepala, hati saya. alhamdulillah sepanjang 4th year ini, semuanya smooth tanpa kegagalan.alhamdulillah semuanya rezeki. tiba-tiba bila sampai end of winter sem, failed pulak pd hari terakhir kelas. nampak simple saja kan, ttp peristiwa ini sedikit sebanyak mengganggu hati saya.

bagaikan menyuruh saya supaya duduk sekejap dan berfikir secara intensifnya.. "apa yg kau dah buat?", "apa bezanya kau yg dulu dgn sekarang?", "ada benda kau terlupa nak buat ke?"

yep.. mmg ada benda yg kau rusna lupa nak buat! mungkin buat tp tak bersungguh-sungguh.. sedih kan!

rupa-rupanya, mmg ada benda yg saya tertinggal, saya terlupa... 

satu..
DOA yg BERSUNGGUH-SUNGGUH
mmg nampak seperti kita berdoa kpd Allah pd zahirnya. ttp adakah kita betul-betul meletakkan pengharapan kita kpd Allah. atau... adakah kita meletakkan pengharapan kita kpd sebanyak mana kita study? hanya kita shj yg tahu ttg perasaan kita ketika berdoa kpdNYA. check, check dan sentiasa check balik please..

"ya Allah, berikanlah aku soalan yg aku tahu, aku dapat jawab dgn baik, professor lembut hati, dan aku lulus pada hari ni amin.. bantulah kami semua.. amin"

dua..
DOA IBU
nampaknya, saya terlupa untuk call or sms mak saya. hmm.. lagi sekali, nampak simple yet sgt besar sebenarnya. kita memerlukan doa daripada insan yg tiada hijab doanya dgn Allah, iaitu mak kita. jgn lupa telefon mak selalu, bukan time exam je tau =) mak kita sgt2 risau ttg kita bila di kejauhan ni.

selepas balik test hygiene percubaan kedua tadi.. buka quran, nak tahu apa ayat Allah untuk saya pada hari ini 
Bukankah Dia (Allah) yang memperkenankan (doa) orang yang dalam kesulitan apabila ia berdoa kepada-Nya, dan yang menghilangkan kesusahan... Amat sedikitlah kamu mengingati(Nya). 
an- Nahl, 27:62

Allahu Akbar!!
sgt sedikit sekali kamu mengingatiNya
sgt sedikit sekali kamu mengingatiNya
sgt sedikit sekali kamu mengingatiNya.. rusna!
huhu.. sedih T,T seriesly sedeh..


teringat kata-kata seorang murabbi... 
"cuba tgok ayat 33:41 (sambil membaca ayatnya..) apa maksud "katheera" (merujuk kpd ayat tersebut)? BANYAK! jadi, daie kena ingat Allah dgn BANYAK! bukan biasa2 saja. katheera, katheera.. (dia mengulang-ulang) ingatlah Allah dgn banyaknya.. "

Wahai orang-orang yang beriman, ingatlah kepada Allah, dengan mengingat (namaNya) sebanyak-banyaknya.
al-Ahzab, 33:41
katheera!
katheera!
katheera!
sebannyak-banyaknya!
sebannyak-banyaknya!
sebannyak-banyaknya!

'ala kulli hal, Thank YOU Allah untuk tarbiyah ini. 

alhamdulillah.. alhamdulillah..


yg memerlukan byk100000x peringatan,
saya T,T

6 comments:

akuhamba99 said...

mashaAllah kak rus ^^,
semoga kita terus istiqamah <3

rusnarusli said...

sab dear ^,^
jazakillah khair for dropping by~

fathinaina said...

salam kak rusna! huhuhu..sweet kn Allah? doakan sama2! =)

rusnarusli said...

wsalam aina!
Allah lah murabbi yg paling hebat mentarbiyah kita dgn hikmahnya seeeetiap masa.
sama2 doa taky insya ALLAH
i luv Allah!

zainabibrahim said...

omg, sgt la setuju muju...
:)
i luv allah 23456789

rusnarusli said...

salam jenny~
=) miss u =)