31 May 2009

berwuduklah dgn the best wuduk ever~!

bismillahirrahmanirrahim~

salam, pesanan seorang murabbi pada usrah lepas dan usrah2 lalu macam sama saja dan simple

S.O.L.A.T

benda yang kita dah belajar sedari sekolah tadika lagi.

eh tak tak.. dari kecil2 lagi kita dididik untuk solat,
cuba tengok anak2 kecil di rumah, dengar saja azan,
dia akan pergi cari lebai dan sejadah.. hehe.. comel btul,
dengar ja Allahu Akbar, kedua2 tangan diletakkan di telinga.. hehe..
kdg2 terfikir.. mmg fitrah manusia menyembah Allah.. tp nafsu jahat (pozor~!, czech=beware) yg grafnya sentiasa tinggi melebihi ketaatan kepada Allah menyebabkan solat yg mudah dijadikan amat mudah untuk ditinggalkan... nauzubillah

tapi, pesanan murabbi kali ni benar2 terkesan kepada saya
solat fardhu adalah salah satu daripada rukun Islam
solat yg kita dirikan hari2 itulah yg akan menjadi soalan pertama dalam kubur nanti
ale (czech = tetapi), sejauh mana kita memberikan yang terbaik dalam solat kita?

dia berkata :
berwuduklah dgn the best wuduk ever
(berwuduklah dgn wuduk yg terbaik)

ayat yg saya boldkan itu..
terngiang-ngiang di telinga saya..
berwuduklah dgn the best wuduk ever
berwuduklah dgn the best wuduk ever
berwuduklah dgn the best wuduk ever

adakah kita memberikan yg terbaik ketika solat?
huhu..

pernah pada suatu daurah, ustaz menganalogikan tentang solat
begini analoginya (lebih kurang la~!) :

sms received.. from: prof kittnar (vice dean charles uni aka prof physio)
"saya nak jumpa awak buleh?.. setiap hari.. kalo x buleh lima kali, 2 kali pun jadilah, kalo awak sibuk sgt, sekali pun okay, asalkan setiap hari awak kena dtg berjumpa dgn saya. saya dah sediakan masa dalam planner saya khas untuk awak berjumpa saya, khas untuk awak saja.. jumpa tau.."

waktu solat adalah waktu special kita dgn Allah
Allah dah sediakan satu masa, khas untuk kita bertemu-Nya, menjalankan amanah sbg seorang hamba kepada Ilahnya
specialkan kita~! ada waktu solat..
waktu yg btul2 untuk kita fokus hanya kepada Allah
bukan dan bukan kepada yg lain
tp hanya kepada Allah

jadinya, mulakanlah solat yg terbaik dari wuduk yg terbaik dgn :
berwuduklah dgn the best wuduk ever~!

[jihad~!] [merindui sistersss di sekeliling glob..] [thank U Allah]
[sorry la.. saya rasa ayat saya pening2.. ale, hopefully u've gained sumthing~!]

5 comments:

halawatuliman said...

setuju sangat. sangat best analogi ni. -simple tapi bermakna.-

love,
wani

SupeR HoLky-HOOD said...

"berwuduklah dgn the best wudhu' ever"...
mam rada to slova taky!!!..
weeeeeee~
biitaufiq wannajah sestra!..

Yg rindu sisters skliling globe jue..(kiki...tiru awk;p).

~Bilik 02 baitul musab~

rusnarusli said...

salam wanie~! kte pun suke analogi tu :).. rasa mcm solat tu special sgt~

salam, ahli bilik 02 musab.. hehe.. saya tahu siapa awak.. dari gelak 'kiki' awak.. hehehe.. ijti ade kat sini... jgn jeles..
"berwuduklah dgn the best wuduk ever"

wanee said...

salam awish... apa khabaq? hope you're doing well..

i love your last paragraph, about your quality time with Allah and Allah only.. what most motivators claim the key to happiness is to have quality time.. well-spent time with your loved ones. not the quantity. so amazingly dalam islam, awal awal lagi dah disematkan dalam solat, these 5 times a day, tak banyak, but if we kusyuk and do our best.. insyaAllah we'll find peace and will be content.. thanks for such insightful entry..

uiseh, panjang pulak comment k wanee nih haha.. alritey, take care awish!

rusnarusli said...

salam, kak wanee~~!.. yes.. agree wif u.. missing everybodyyyy.. doakan awish nak exam