22 February 2012

Hmmm.. My 2 Kupang

bismillahirrahmanirrahim~
assalamualaikum wrt wbt





Kita kerap menyalahkan dakwah apabila things go wrong.
Fail exam, belajar tak konsisten, balik summer lambat.
"ni sebab aku banyak meetinglah ni" "ni sebab aku banyak habis masa kat daurahlah ni" etc..
mesti perkara sebegitu pernah terlintas dalam hati kita kan? betul tak?

tetapi, perasan tak, apabila orang lihat kita pelik kerana dakwah dan tarbiyah, kita akan kata :
"kalau kita buat salah sikit, mesti mereka menuding jari kat dakwah, usrah"

hmmm.. jadi, apa bezanya kita dengan mereka? tatkala orang lain menyalahkan d&t sebab kemerosotan pelajaran, ketidakpandaian kita menguruskan masa etc.. adakah kita juga akan melakukan perkara yang sama? iaitu menyalahkan d&t. menyalahkan jalan yang mulia ini?

oh, di manakah perbezaan itu?

nak tahu tak? DAKWAH ini tidak pernah sesekali akan menjatuhkan kita! Dakwahlah yang menyebabkan seseorang itu menjadi hebat. Itupun kalau kita genggam d&t dengan kemaslah kan? kalau buat sambil lewa sahaja.. macam mana menajdi orang hebat.

Ya, dakwah akan menjadikan seseorang itu hebat :) tak percaya? mari saya bawa kamu semua melihat figure-figure yang menggenggam dakwah dengan erat, kemas, kuat.

Rasulullah, sahabat-sahabat besar - mereka membuat dakwah dengan ALL-OUT tetapi pada masa yang sama mereka adalah seorang pemimpin negara yang berjaya, bisnesman yang kaya raya, ayah yang penyayang, sahabat yang setia, murabbi yang terbaik and the list goes on!

Saya suka membawa contoh pemimpin Hamas kerana bagi saya, mereka pun mengikuti d&t seperti mana kita. mereka mempunyai status doktor pakar, engineer, pensyarah dan sebagainya. dan mereka juga adalah orang-orang yang ALL-OUT dalam dakwah!

Anda kenal tak Dr Hafizi? cuba type namanya + Palestine, insya Allah mesti anda akan terjumpa videonya. silakan lihat. rasa-rasanya, dia kerja sebagai apa? saya tak tahulah secara detail. dia merupakan prof madya di bidang pertanian, yang mengkaji ttg serangga & tumbuhan. beliau tidakk hanya hebaaat di bidangnya malah ALL-OUT juga dalam d&t.

Jadi, dakwah itu tidak menjadikan seseorang itu mundur dalam mengejar dunia sebagai alat untuk d&t kerana seorang muslim yang faham itu amat beriman yang DAKWAH IS THE FIRST, BUT STUDY NEVER BE THE SECOND!

Kerana fikrah ini tidak mensekularkan dakwah & study. Kita ALL-OUT untuk dakwah, kita ALL-OUT juga untuk study,. insya Allah.
[Rusna, silalah beramal dengan kata-kata ini prosim..  insya Allah, insya Allah.]

*jzkk sis yang menggegarkan hatiku dengan kata-kata di atas :) barakallahufiki.

2 comments:

fathinaina said...

betul k.rusna...sy terasa mcm nk pukul muka sendiri laju2 psl hal ni..huhu..

bkn dakwah tu yg melambatkan study kt..tp kt sndiri yg x all-out, main2 dgn study dan dakwah..huhu...

sepatutnya kalau buat dakwah, study pun kena laju sbb kena setelkan study utk kelancaran dakwah kan? TTT_____TTT

huhuhu...jzkk k.rus! mari berusaha sama2 k.rusna!

rusnarusli said...

salam wrt wbt

aina! :)

study itu adalah alat untuk mencapat matlamat iaitu dakwah :)

jadi, both pun kena ALL OUT kan.
jzkk for dropping by!