29 April 2010

sabar..

bismillahirrahmanirrahim~
assalamualaikum wrt wbt

peringatan itu berguna bg orang mukmin..


Dan tetaplah memberi peringatan, karena sesungguhnya
peringatan itu bermanfaat bagi orang-orang yang beriman.
51:55




alhamdulillah, rasa sgt best.. tgh2 malam pun dapat tazkirah
dia menggelarnya : tazkirah larut malam~ hihi..
jazakillah khair sis~
sgt suke..
sabar dan solat 2:153
sabar dan kuatkan kesabaran 3:200
sabar syurga
wowiee.. besarnya nilai perkataan S.A.B.A.R
lima huruf je.. tp nilainya syurga..
cakap mmg senang, nak buat sgtla susah
tp itu semua possible insya Allah
belum cuba belum tau kan..
sister, harap kamu pun kuat juge~~!!!
kite kene kuat.. kita adalah singa! bukan kijang yg penakut yg larut dgn dunia khayalan, perasaan sendiri..
sila betulkan niat selalu dan selalu ingat kembali kenapa buat semua ni in the first place..
sbb kadang2 kompas tu boleh tersasar.. setkan balik supaya hati tidak sesat insya Allah..
kompas hati, lisan dan percakapan kita kan mesti kena selalu tunjuk kat Allah! kan2..

ya Rabbal 'alamin.. kurniakan kami sabar..
------------------------------------------------------------------------------------------------------------selepas google ttg sabar ni, terjumpa ayat2 Quran yang banyak sangat2 ttg sabar :
i. Sabar dan YAKIN (Surah as-Sajadah:24)

ii.Sabar dan SYUKUR( 4x dlm al-Quran)
iii.Sabar dan TAWAKKAL (al- Nahl: 41-42)
iv.Sabar dan SOLAT (al- Baqarah : 153)
v.Sabar dan TASBIH dan ISTIGHFAR (al- Mukmin :55)
vi.Sabar dan JIHAD (Muhammad:31)
vii.Sabar dan AMALAN SOLEH (Hud :11)
viii.Sabar dan TAQWA (ali- Imran :120)
ix.Sabar dan KEBENARAN (Al-Asr:1-3)
x.Sabar dan RAHMAT (al- Balad : 17)

[sumber : keindahan sabar by Bahagian Dakwah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia]
subhanallah.. byknye Allah cakap ttg sabar!
ayuh train diri dgn bersabar..

2 comments:

nur rakhawah said...

ayuh!
:)

yang mau jadi singa, dan tak mau jadi kijang!

p/s: jazakillah sis, for always reminding me

rusnarusli said...

u too sis~
SABAR.. sounds simple yet sgt susah.. perlu mujahadah! hiahhh!!