04 February 2010

hati~

bismillahirrahmanirrahim~
assalamualaikum wrt wbt

hari itu, A berkesempatan untuk keluar dgn B..
waktu dalam tram..

"aku pernah bace ayat ni yang kata, Allah mengetahui pandangan mata yang khianat.. takutla.. kita selalu kalau tgok org tu.. kita mesti ada terlintas apa2 dalam hati kan.. jahatla" kongsi B kepada A

mata terpandang seorang wanita berseluar jeans, berjaket hitam dan berambut hitam berbentuk mcm matahari (xreti nak describe sbb rambut die mcm bentuk matahari.. mcm fire2 keluar kat tepi..)

"eee.. tgok rambut die", kata A
"haa.. tgok! hehehe.." balas B.. sambil teringat kpd ayat Allah tadi..
mmg btul kan Allah cakap.. kita selalu begitu..

x lama lepas itu.. mereka pun pulang ke rumah..
ketika menaiki lif untuk pulang ke rumah..
mata terlihat plastik sampah yang besar di hadapan rumah jiran..

"hoh! besarnya plastik sampah" kata B
"haaa.. tgok!" kata A mengingatkan B ttg ayat yg dikongsi olehnya tadi
kena balik! :)
mmg betul ayat Allah.. kita selalu begitu..




"dia mengetahui (pandangan) mata yang khianat* dan apa yang tersembunyi dalam dada"
al-ghafir 40:19

* pandangan hal-hal yang terlarang, seperti memandang kepada perempuan yang bukan mahramnya.

dari mata turun ke hati..
ya kan?
mata yg khianat.. tgok benda bukan2.. tgok benda yg tiada kaitan dgn dirinya
akan menjadikan hati itu hitam lagi kotor yang menghalang nur hidayah Allah daripada menyentuhnya..
nauzubillah memiliki hati seperti itu..
kita akan terasa tidak malu untuk melakukan dosa bila mana hati itu sudah mati

ya Allah.. sucikanlah hati-hati kami semua
kerana itulah tempat jatuh pandangan-Mu ya Allah..
tidak pernah terlambat untuk berubah kan!
*muhasabah mode*

6 comments:

nur rakhawah said...

jazakillah rusna~

[rindu]

rusnarusli said...

salam, maisarah!
waiyyaki.. maisarahhhh.. rindu awak juge :)
"eratkanlah ikatan hati ini ya Allah"

rumaisa' said...

hehe lawak part rambut matahari haih..hehe sampai tak tau nak describe

rusnarusli said...

salam ar-rumaisa' yg disayangi :)
hehe.. mangsa fesyen.. sian die..
moga istiqamah dek :)
sayang kamu :)

Syamira Zaki said...

ohh, xsdar.. slalu mcm tu =(
thanx rus

rusnarusli said...

salam, syam2..
huhu.. btul2.. salu buat benda tu..
semoga kita semua sentiasa dalam ketaatan.. amin3x