03 May 2009

eh, amek la kat tgh

bismillahirrahmanirrahim~

ziarah saya ke hk mmg banyak memberi pengajaran
sedari menaiki train di hlavni nadrazi hinggalah balik ke rumah semula
semuanya saya rasa ada ibrahnya
alhamdulillah

salah satunya

atas train

"siapa ada makanan?" tanya saya
"saye ade, saye ade!", gembira je dia nak offer roti tu..
bila saya tengok je roti yang dia keluarkan

eh, ni roti yg aku nak makan dulu2.. tp sbb ingredient dia panjang dan tulisan kecik sgt, malas nak cek..
alhamdulillah.. semangat saya nak makan roti tu

saya pun mencubit la sedikit roti tu di hujung
"eh, amek la kat tgh" kata sahabat kesayangan saya itu sambil tangannya, mengambil cebisan roti yang tidak berinti (sbb ni bhgn hujung roti) daripada tangan saya


"baikla awak ni", tu je yg keluar dari mulut saya
tersentuh hati saya dek akhlak sahabat saya ini

cepat2 dia balas,"org nak bagi awak rasa inti die"
jazakillah ukhti

ukhti mengingatkan saya ttg hadis nabi,

“Tidak beriman seseorang kamu hingga dia mengasihi saudaranya sepertimana dia mengasihi dirinya sendiri.” (Riwayat Bukhari & Muslim)

benda ni mayb nampak simple pada semua org
tp bg saya perasaanya sungguh istimewa.. hehe
benar, saya tersentuh
saya nak jadi mcm tu jugak amin~

kadang2 saya x tahu nak bercakap atau bersembang ttg apa dgn sahabat saya itu..
tp melihatnya saja sudah cukup untuk membuatkan saya rasa gembira
ukhuwah mmg x mengenal batas usia perkenalan kan..
biarlah baru sehari ke.. baru seminngu ke..
ukhuwwah yg dibina atas dasar cinta akan Allah mmg akan terasa basahnya..
kita akan sentiasa teringat2 sahabat kita itu dalam doa..
masya Allah.. bestnyee ukhuwah yg mcm tu~~ ^_^
awak doa saya
saya pun doakan awak
bestnye ^_^

3 comments:

zainabibrahim said...

"baikla awak ni", tu je yg keluar dari mulut saya
tersentuh hati saya dek akhlak sahabat saya ini

cepat2 dia balas,"org nak bagi awak rasa inti die"
jazakillah ukhti
ukhti mengingatkan saya ttg hadis nabi,

hikhikhik..
manjanya sapa tuh..hahahaha
tapi cam best jer..hahaha

rusnarusli said...

salam, zainab... kdo je manja? hehe.. saya je kami.. lg sorang tu.. jeng3x... biarlah rahsia.. mmg best dapat kawan camtu ^_^ nak jd camtu gak

zainabibrahim said...

hahahaha..
bagussss..
ini yg kita nk dengar..
hahahaha