25 September 2008

iftar

salam,

hari ni... ada majlis berbuka puasa kat apartment 10...
ajak junior yg baru sampai skali
semua org jadi rajin tiba2... hehehe... maklumlah nak ajak adik junior bukak puasa.. rumah mesti la bersih...
huisshhh... cermin suma lap bagi bersih... 1st time lap cermin2 di dalam rumah... ruang tamu x penah2 sapu n mop sampai 2 kali... haha.. klakar la... tp tu la hikmahnya... bersih kembali rumah ni bila nak buat majlis iftar ni...



ahli rumah apt 10 @ kika : zainab, sofia, hamimmi, rusna, nadia, syifa (jurugambar)

menu : ayam masak opan (credit to hamimmi), sayur campur (credit to me! haha), air cocktail (ekor ayam?? hoho.. mayb sbb dia warna warni kot.. lalala..), pengat pisang (nebby!), bengkang jagung (nebby!... bukan mesra.net... nebby.net), tembikai

walaupun simple tp nasi habis 3 1/4 periuk tau... credit to syifa yg masak nasi sampai 18 pot...

lepas habis solat terawih.. mcm biasa ada sesi tazkirah oleh kak sharifah (senior 3rd year)...
isi tazkirah berkisar ttg bulan ramadhan yg hanya berbaki 4 hari saja lg...
1. nabi muhammad bangun malam di malam terakhir
2. baginda mengajak ahli keluarga beribadat bersama
3. baginda banyak bersedekah lebih2 lg di bulan ramadhan
4. kita pun kalo bgun malam ajak kwn2 beribadat bersama
5. mesti rasa bulan ramadhan ni special daripada bulan2 yg lain

lepas habis tazkirah... sume org bersurai...
kak sharifah, kak firyal, hamimmi, syamira dan saya hantar adik2 junior balik hostel..
lepas amek2 no telefon sume org.. kami pun pulang...

kat rumah tinggal syifa je tgh tido.. yg lain pegi apartment 9 ada meeting intervarsity games yg kedua..... kali ni prague jd tuan rumah.. batch02 la yg akan handle iA... harap2 semuanya berjalan lancar iA...

hari ni jugak dapat good news.. kawan2 kat hradec kralove (lah, fara, didie, madihah, ijti) dah lepas exam... alhamdulillah... syukur sangat...
few days before diorang exam... saya pegi ke hradec... satu benda yg saya notice...
diorang walaupun exam... diorang ttp ceria... best2... masak pun sedap2.. hehe...
yg lawaknya.. waktu tunggu bas nak pegi iftar kat medium (mcm dewan serbaguna).. ada sorang pemuda ni... lalu tepi ktorang pastu cakap "assalam BOM!".. hohoho... lawakla...
"salam tu dah peace.. tiba2 bom pulak" didie cakap... kontra kan...
dasyatnya mentaliti masyarakat yg dipengaruhi media barat...

in a nutshell, penat jugak tp best2... alhamdulillah Allah telah Mempermudahkan urusan kami for today...
thank u Allah...
ya Rabb, please Guide us n Bless us...

"GIVE THANKS TO ALLAH FOR WHAT IS & WHAT WAS"

this line (from lagu zain bikha) is very nice n i lyyyykee.. :)

4 comments:

hazilla_hasan said...

salam rusna..hihi..seb baik la ade org nk cite ape yg korang buat kt prague tu..bleh ah k zila tau ..truskan menulis..=)

~RUSNA RUSLI~ said...

salam, kak zila.. ye laaa.. org tu kat uk kan... hehehe... take care... selamt berpuasa n selamat hari raya :)

kokochan said...

rusna~selalu2 la ke hradec!!hehe~

~RUSNA RUSLI~ said...

salam koin... best la hradec.. rumah koin ada epal.. dah bergambar dah ngan jabelko tu.. kiut